5 alternatieven voor geraffineerde suiker – Neff back-arrow coffee-saucer cuttlery dish duration-75 facebook-footer facebook fish-diving fish glove-rot glove grapefruit knife-alt knife leek mushrooms onion pen pepper pinterest plank-rot plank print salt search spoon towel twitter-footer twitter whisk wine youtube

5 alternatieven voor geraffineerde suiker

Suiker zit in véél meer producten dan je denkt. Ook in thee, koffie en allerlei gekochte producten, zoals kant-en-klaarmaaltijden, sauzen of desserts, kan je suiker terugvinden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat sommige mensen hun buikje vol hebben van al deze geraffineerde suikers en op zoek gaan naar alternatieven.

Laten we beginnen bij het begin: we hebben suiker nodig. Het geeft het lichaam energie om te blijven functioneren. Het merendeel van de suikers die we dagelijks eten, duiden we aan als snelle suikers of geraffineerde suikers. Dat wil zeggen dat de bloedsuikerspiegel heel snel stijgt als de suiker wordt opgenomen door het lichaam, maar ook even snel zal dalen. Voorbeelden van geraffineerde suikers zijn kristalsuiker, poedersuiker, kandijsuiker of rietsuiker.

Tijdens het raffinageproces wordt de suiker ontdaan van alle extra vitamines en mineralen die het lichaam helpen om suiker om te zetten naar glucose. De stofwisseling raakt uit balans, en dat is ongezond. En geraffineerde suikers zijn ook bijzonder slecht voor je gebit. Of ben jij één van de gelukkigen die nog nooit een gaatje moest laten bijwerken bij de tandarts?

Het zal je dan ook niet verbazen dat er steeds meer mensen op zoek gaan naar alternatieven voor geraffineerde suiker. Die zijn vaak van een meer natuurlijke oorsprong en zijn ze milder voor je gezondheid én tanden. We sommen 5 mogelijkheden voor je op waarmee je kunt experimenteren. Het is niet de bedoeling om geraffineerde suikers te verbannen uit jouw eetpatroon, maar laat dit artikel je inspireren om eens wat anders te proberen.

  • Stevia: Enkele jaren geleden kwamen er steeds meer producten op de markt met de plantaardige suiker ‘Stevia’. Het wordt gemaakt van de gelijknamige plant en je kunt het gebruiken als zoetstof in thee, koffie en ook in gebak. Stevia heeft geen of weinig effect op de bloedspiegel en bevat nul (!) calorieën. Deze suiker is bovendien ook mild voor je gebit én het beschermt tegen tandplak! Let wel: Stevia smaakt zoeter dan geraffineerde suiker.

stevia-620x360

  • Kokossuiker: dit is een onbewerkte, natuurlijke suiker afkomstig uit Azië. Kokossuiker wordt gemaakt van de nectar van biologische kokosbloesem. Het bevat onder meer magnesium, ijzer en zink. Ook een hele reeks aan vitamines, zoals B1 en vitamine C. Deze suiker wordt traag opgenomen in het bloed, waardoor je een meer verdeelde energiestroom krijgt. Mensen die houden van de raw food keuken kunnen deze suiker ook gebruiken, aangezien ze niet bewerkt of verhit is.
  • Esdoornsiroop wordt gemaakt uit het sap van de esdoorn. Al vele eeuwen is het een smakelijke zoetmaker in Canada en de Verenigde Staten. In de keuken gebruiken we het vooral als zoetmaker bij pannekoeken of wafels. Esdoornsiroop bevat mineralen, zoals calcium en ijzer, maar ook enkele antioxidanten. Let wel: esdoornsiroop bevat vaak een (kleine) hoeveelheid geraffineerde suiker (kristalsuiker).

boomsap

  • Tagatose is een zoetstof die wordt gewonnen uit lactose. Na het bewerkingsproces is tagatose wel volledig lactosevrij. Het eindproduct is een witte suiker met een natuurlijke smaak. Oorspronkelijk werd tagatose ontwikkeld door een Amerikaans farmaceutisch bedrijf voor de behandeling van darmkankerpatiënten. Het product herstelt namelijk de darmflora. Later bleek dat het product nog andere voordelen bevat en werd er beslist om het op de consumentenmarkt te brengen. Producten die gezoet zijn met tagatose herken je aan een blauw etiket.
  • Honing: dit product is een goed alternatief voor geraffineerde suiker. Je kunt het mengen onder salades, je thee mee zoeten of verwerken in een dessert. Let wel: kies voor biologische honing of de rauwe, onbewerkte variant. Ook de honing, rechtstreeks van bij de imker, smaakt hemels en is lief voor jouw bloedspiegel.

Frozenyoghurt8_490*225

De afbeeldingen in dit artikel komen van www.pinterest.com en www.flickr.com

Comments

Benieuwd naar uw mening! (1)

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met *

  1. 6 alternatieven je hebt ook nog Zusto

    Zeer goed product heb ik al mee gewerkt, enige nadeel.

    Is niet goedkoop

Proef de Neff-newsletter

Schrijf je hier in