Aardpeer, koolraap of biet: in de winter smullen we van knollen! – Neff back-arrow coffee-saucer cuttlery dish duration-75 facebook-footer facebook fish-diving fish glove-rot glove grapefruit knife-alt knife leek mushrooms onion pen pepper pinterest plank-rot plank print salt search spoon towel twitter-footer twitter whisk wine youtube

Aardpeer, koolraap of biet: in de winter smullen we van knollen!

Tijdens de koude wintermaanden sterft het loof en bladgroen van knollen af. Boven de grond lijkt alles dor en somber, maar onder de grond is het feest! In dit seizoen zijn knolgewassen de koning te rijk!

Lekker warm en knus groeien de knollen onder de grond. In alle rust en kalmte worden ze dik en krijgen ze smaak. Bovendien bevat elke knolsoort een schat aan voedingswaarden. Ze zijn rijk aan vitaminen én koolhydraten. Gezonde winterkost dus maar ook een bron van creativiteit. Je kunt knolgewassen verwerken in heerlijke winterse stoofpotjes, soepen of in puree. Denk hierbij aan knolselderpuree of puree met pastinaak. Mmmh!

Welke knolsoorten ken jij allemaal? We nemen vier lekkere knolgewassen onder de loep.

Koolrabi is een dikke stengel die je aan het begin van het voorjaar op zijn best is. Deze groente is lichtgroen of blauw-violet van kleur. Onder de schil ontdek je dat de koolrabi wit is. De smaak leunt aan bij de frisse smaak van radijzen. Koolrabi is supergezond! Het bevat vitamine C, vezels en ijzer.

Aardpeer smaakt helemaal anders dan een klassieke peer. Bovendien is het ook een groente en geen fruit. De smaak van aardpeer kan je vergelijken met een mix van walnoten en artisjokken. Klinkt vreemd, maar het is echt  verrassend lekker! Je eet een aardpeer rauw, maar je mag ze ook meekoken in soepen of ragouts. Ook om duimen en vingers bij af te likken: gebakken aardpeer met champignons en mierikswortel.

Knolselderij is binnenin wit van kleur. De smaak is zoet. Maar laat je niet foppen: fruit is dit zeker niet! Knolselder gebruik je in puree, soep of als garnituur. Ook lekker in combinatie met pastinaak en tijm.

Pastinaak, een vergeten groente, wint opnieuw aan populariteit. Deze witachtige wortel heeft een anijsachtige smaak met een licht zoete toets. Je eet pastinaak in stoofschotels of in soep. Maar het geeft ook een rauw een bijzondere toets aan je salade. Nog leuker: snij de pastinaak in dunne schijfjes en doe in de frituur. Zo krijg je heerlijke knapperige (en gezonde!) chips. Meer lezen over de pastinaak? Dat kan! Klik hier en ontdek de wondere wereld van deze wortel.

vergetengroente-pastinaak-header

Wil je graag proeven van knollen? Ontdek ons recept voor een heerlijk winters stoofpotje met vergeten groenten.

Comments

Benieuwd naar uw mening! (0)

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met *

Proef de Neff-newsletter

Schrijf je hier in