Glutenvrij koken: lekker én gezond! – Neff back-arrow coffee-saucer cuttlery dish duration-75 facebook-footer facebook fish-diving fish glove-rot glove grapefruit knife-alt knife leek mushrooms onion pen pepper pinterest plank-rot plank print salt search spoon towel twitter-footer twitter whisk wine youtube

Glutenvrij koken: lekker én gezond!

Glutenvrij koken is een trend die is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Oorspronkelijk werd dit dieet enkel voorgeschreven aan mensen met een glutenallergie of bij glutenintolerantie. Vandaag is glutenvrij eten een ‘way of life’. Steeds meer mensen, ook al hebben ze geen lichamelijke klachten bij het eten van gluten, beslissen om glutenvrij te leven. Maar glutenvrij, wat wil dat nu eigenlijk zeggen? Welke producten mag je niet langer gebruiken en welke vervangers bestaan hiervoor?

Wat zijn gluten?
Gluten is een eiwit dat voorkomt in 5 verschillende graanproducten: rogge, tarwe, gerst, haver en spelt. In de keuken vinden we gluten terug in producten als brood, ontbijtgranen, pasta, gebak, bier of paneermeel. Mensen die lijden aan een glutenintolerantie (coeliakie) zijn verplicht om deze producten te bannen uit hun maaltijden. Ze gaan op zoek naar vervangers.

Maar er zijn ook mensen die bewust kiezen om minder gluten te eten. Ze voelen zich daardoor fysiek beter of bekijken het dieet als een nieuwe, gezonde vorm van leven. Elke dag komen er kookboeken over glutenvrij koken bij. Dit toont de stijgende populariteit aan.

Een glutenvrij dieet
Van ontbijt tot dessert: er bestaat vandaag een ruim en gevarieerd aanbod. De klassieke producten (brood, pasta, bloem) zonder gluten kan je makkelijk terugvinden in de supermarkt. Ook glutenvrij bier is vandaag verkrijgbaar. Misschien heb je (onbewust) wel al eens een glutenvrij product gegeten? Denk aan quinoa, boekweit, Johannesbroodpitmeel, lijnzaad, sojaproducten, polenta of tapioca.

Heeft dit artikel jouw nieuwsgierigheid geprikkeld? Wil je graag zelf eens een glutenvrij gerecht uitproberen? Lees hier het glutenvrije recept voor een frisse salade op basis van quinoa en venkel.

 

De afbeeldingen in dit artikel komen van www.flickr.com

Comments

Benieuwd naar uw mening! (0)

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met *

Proef de Neff-newsletter

Schrijf je hier in