Pastinaak: een witte wortel boordevol smaak – Neff back-arrow coffee-saucer cuttlery dish duration-75 facebook-footer facebook fish-diving fish glove-rot glove grapefruit knife-alt knife leek mushrooms onion pen pepper pinterest plank-rot plank print salt search spoon towel twitter-footer twitter whisk wine youtube

Pastinaak: een witte wortel boordevol smaak

Pastinaak, sativa, pinksternakel of witte wortel: allemaal benamingen voor een groente die we eigenlijk té weinig gebruiken in de keuken. De pastinaak is zijn glansrol van weleer een beetje verloren en behoort nu tot de ‘vergeten groenten’. Het is hoog tijd om de pastinaak opnieuw een hoofdrol te geven!

De pastinaak is een wortelgewas met een zoete, anijsachtige smaak. Al bij de Oude Grieken en Romeinen was deze plant bekend. Zo namen de Romeinse soldaten, bij hun trektochten naar het noorden, de pastinaak mee uit het Middellandse Zeegebied. Zo werd de witte wortel in onze gebieden geïntroduceerd. Wist je dat in de middeleeuwen de pastinaak bijna even belangrijk was als de aardappel? Mensen aten naar hartenlust deze wortel, ook omdat het een erg goedkope groente was.

Vandaag heeft de pastinaak (onterecht) aan populariteit moeten inboeten en heeft de aardappel aan terrein in de keuken gewonnen. In landen als Groot-Brittannië en Ierland blijft de pastinaak nagenoeg onklopbaar: het is en blijft een populair ingrediënt in stoofpotjes.

Experimenteren met pastinaak

Anno 2015 wint de pastinaak opnieuw terrein. Het lijkt wel alsof we deze wintergroente hebben herontdekt. De wortel is een klassieker in hutsepot of in andere stoofpotjes. Ook wordt pastinaak vaak toegevoegd aan soepen als smaakverfijner. Bijvoorbeeld in een wortelsoep smaakt een wortel pastinaak overheerlijk!  Maar je kunt meer experimentele gerechten bereiden met pastinaak. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan chips van pastinaak? Of een pastinaaksoufflé uit de oven? Of geef je puree een winterse toets door er pastinaak onder te mengen. Kortom, de mogelijkheden met pastinaak zijn eindeloos. Geef deze groente maar een vaste plek in je weekmenu.

07b11f7f4b61ee5dacec9d527f4c79eb

Comments

Benieuwd naar uw mening! (0)

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met *

Proef de Neff-newsletter

Schrijf je hier in