Venkel: een smaakbom van zaadje tot blaadje! – Neff back-arrow coffee-saucer cuttlery dish duration-75 facebook-footer facebook fish-diving fish glove-rot glove grapefruit knife-alt knife leek mushrooms onion pen pepper pinterest plank-rot plank print salt search spoon towel twitter-footer twitter whisk wine youtube

Venkel: een smaakbom van zaadje tot blaadje!

In ‘La Cucina italiana’ zijn ze dol op venkel. Ze mengen het onder een pasta, vrolijken er een pizza mee op of eten het als aperitiefhapje. Ook bij ons valt venkel in de smaak. Wij gebruiken vooral de witte knol. Maar wist je dat je ook de blaadjes, de stengel en zelfs de gedroogde zaadjes van venkel kunt opeten?

Venkel is een plant uit de schermbloemenfamilie. Deze frisse groente heeft een lichte anijssmaak. Bij ons is vooral de witte knol, de venkelknol, een populair ingrediënt. We gebruiken deze groente in visgerechten of soep en mengen het rauw onder een salade. In combinatie met mosselen smaakt venkel ook overheerlijk. De blaadjes, stengel en zaadjes laten we vaak links liggen. Volledig onterecht, lees snel verder en ontdek hoe je ze in gerechten verwerkt.

Venkelblaadjes in een dessert  

Gooi de blaadjes van de venkelplant niet meteen in de vuilnisbak. Je kunt hier nog vanalles mee doen! Een salade krijgt extra smaak als je enkele fijngesneden blaadjes toevoegt. Of hou je wel van een pittig dessert of vieruurtje? Meng de groene blaadjes met munt en honing in witte yoghurt. Superlekker!

Een stengel op de barbecue

Wil je de venkelplant graag volledig gebruiken? Dat kan! Ook met de stengel kan je aan de slag. Rooster de stengels gedurende enkele minuten op de barbecue. Bijkruiden met peper en zout. In geen tijd heb je een krokant aperitiefhapje. Of een stukje zalm op smaak brengen met een marinade? Maak een mengsel van olijfolie, fijngesnipperde venkelstengels, peper en zout.

De kracht van gedroogde venkelzaadjes

Venkelzaadjes koop je in de supermarkt. Deze zaadjes rooster je zachtjes. Wanneer ze volledig droog zijn, meng je ze onder heel wat verschillende gerechten. Bijvoorbeeld in een salade of een vissoep. Wist je dat je ook thee trekt van deze zaadjes? Venkelthee is lekker én heeft een positieve invloed op de werking van het lichaam. Zo brengt deze thee je maag tot rust. De zaden vormen ook de basis voor likeuren zoals pastis.

fennel-seeds

Zin in een gerechtje met venkel? Probeer dan zeker ook eens onze quinoasalade met venkel en koriander. Om duimen en vingers bij af te likken!

Comments

Benieuwd naar uw mening! (0)

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met *

Proef de Neff-newsletter

Schrijf je hier in