Verrassen tijdens een etentje? Zet crosne op het menu! – Neff back-arrow coffee-saucer cuttlery dish duration-75 facebook-footer facebook fish-diving fish glove-rot glove grapefruit knife-alt knife leek mushrooms onion pen pepper pinterest plank-rot plank print salt search spoon towel twitter-footer twitter whisk wine youtube

Verrassen tijdens een etentje? Zet crosne op het menu!

In Frankrijk erg populair, bij ons nog minder bekend. Maar voor hoelang nog? Maak kennis met crosne of de Japanse andoorn. Deze spiraalvormige minigroente verovert stilaan de Europese keukens.

In Europa zien de knolletjes het levenslicht in het Franse dorpje Crosne. Vandaar hun naam. Bij ons vind je crosne in de Chinese supermarkt, bijvoorbeeld bij Kam Yuen in het hartje van Brussel. Maar crosne vind je ook dichter bij huis, namelijk in je eigen moestuin! Let wel: deze plant is moeilijk te vinden en niet goedkoop. Maar je hebt wel een leuke én originele groente voor in je eigen tuin.

Deze plant kweekt op de meeste gronden. Steek de knollen, per twee of drie, 10 centimeter in een kuiltje in de grond. De idéale moment om crosne te planten is aan het begin van de lente. Zo heb je datzelfde jaar nog oogst en kan je met de zelfgekweekte crosne aan de slag in de keuken.

Crosne is lekker veelzijdig

Crosne heeft een nootachtige smaak. Je kunt het vergelijken met een mix tussen aardpeer, schorseneer en aardappel. Hoe maak je crosne klaar? Deze groente hoef je niet te schillen. Je borstelt de spiraalvormige knolletjes schoon zodat er geen zand meer aan kleeft. Er blijven crèmekleurige, langwerpige knollen over die eruitzien als michelinmannetjes.

Verder maak je crosne klaar zoals een gewone aardappel. Je kunt ze frituren, bakken, blancheren, koken en roosteren. Wie houdt van pure smaken kan ook rauwe crosneschijfjes mengen met een salade.

Twee makkelijke recepten met crosne

Een lekker bijgerecht met crosne bak je snel in de pan. Je neemt crosne, enkele uien, knolfook, paprikapoeder en voegt er nog tijm, salie en rozemarijn aan toe. Klaar in amper enkele minuten en smaakt heerlijk in combinatie met een lekker stukje vlees.

Liever crosne uit de oven? Dat kan ook! Kook ze af en snijd de crosne in schijfjes. Vervolgens neem je een ovenschotel en breng je de verschillende ingrediënten samen. Zet de schotel enkele minuten in de oven. Afwerken doe je met een klontje roomboter. Smakelijk!

Comments

Benieuwd naar uw mening! (0)

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met *

Proef de Neff-newsletter

Schrijf je hier in