Wat maakt het felgroene superpoeder matcha zo bijzonder? – Neff back-arrow coffee-saucer cuttlery dish duration-75 facebook-footer facebook fish-diving fish glove-rot glove grapefruit knife-alt knife leek mushrooms onion pen pepper pinterest plank-rot plank print salt search spoon towel twitter-footer twitter whisk wine youtube

Wat maakt het felgroene superpoeder matcha zo bijzonder?

In je lokale koffiebar heb je zeker al geproefd van gebak met matcha. Of misschien heb je al eens genipt van een matcha latte? Dit eeuwenoude theepoeder overtuigt steeds meer foodies, maar … matcha, wat is dat eigenlijk?

Een stukje matchageschiedenis …
We reizen terug in de tijd naar China tijdens de Song-dynastie (960-1279). In deze periode was het erg in trek om thee te maken van gestoomde en gedroogde theebladeren. Het poeder werd samen met water ‘opgeklopt’ tot thee. De zenboeddhisten uit Japan waren erg onder de indruk van deze techniek. Ze namen de matcha-bladeren mee naar hun thuisland en gingen er zelf mee aan de slag. Het groeide uit tot de hoeksteen van de Japanse theeceremonie. De Japanse cultuur heeft matcha uiteindelijk verder ontwikkeld tot het fijne theepoeder dat we vandaag kennen.

Maak zelf een lekker kopje matchathee
Een goed kopje begint bij poeder van goede kwaliteit. Liefst van biologische teelt. Kijk ook even of je poeder hebt van de bladeren, want soms gebruiken ze ook de steeltjes (maar die smaken vaak bitter). Voorbeelden van merken die matchapoeder verkopen zijn Teapigs of Minami. Maar in de Aziatische supermarkt heb je vaak ook succes.

Stappenplan, gebaseerd op de Japanse theeceremonie, voor een lekker kopje matchathee:

  1. Schep een halve theelepel matcha uit in een kommetje.
  2. Neem een klopper (of een kwastje) om het poeder te breken zodat er geen klonters overblijven.
  3. Voeg 80 ml heet water toe (het mag géén kokend water zijn).
  4. Klop het drankje op tot er schuim tevoorschijn komt.
  5. Klaar! Geniet van je groene kopje matchathee.


Een magisch ingrediënt in de keuken
Het felgroene superpoeder zit boordevol vitaminen, mineralen, antioxidanten én heeft een ontspannende werking. Deze gezonde eigenschappen hebben ervoor gezorgd dat matcha ook een plekje veroverd heeft in de keuken. Wist je dat zelfs Sergio Herman in The Jane kookt met matcha?

Ga zelf ook aan de slag in je keuken met dit poeder. Wat denk je bijvoorbeeld van een matchasmoothie, matcha-ijs of een pudding met chai en matcha? Experimenteer erop los en proef de subtiel bittere smaak van dit fijne poeder. Nog een voorbeeld? Een simpel wokgerecht geef je meer diepgang met een vleugje matchapoeder. Lekker!

Comments

Benieuwd naar uw mening! (0)

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met *

Proef de Neff-newsletter

Schrijf je hier in