Het verhaal van Hohenmoorer: messen maken zoals de traditie het voorschrijft – Neff back-arrow coffee-saucer cuttlery dish duration-75 facebook-footer facebook fish-diving fish glove-rot glove grapefruit knife-alt knife leek mushrooms onion pen pepper pinterest plank-rot plank print salt search spoon towel twitter-footer twitter whisk wine youtube

Het verhaal van Hohenmoorer: messen maken zoals de traditie het voorschrijft

Dichtbij het stadje Lunenburg heeft Uli Hennicke een bijzonder atelier. Samen met zijn werkgasten maakt hij nog messen volgens een eeuwenoude traditie. De messen van de ‘Hohenmoorer Messermanufaktur’ zijn dan ook 100% uniek. Reis mee met Neff naar deze buitengewone plek en leer deze ambacht beter kennen kennen.

De messen van de Hohenmoorer Messermanufaktur komen tot leven in een eeuwenoude stal. De oude ziel van het gebouw komt tot leven in de messen. Elk mes dat het atelier verlaat is handgemaakt, kwaliteitsvol én uniek. Elk mes is hyperfunctioneel, maar tegelijkertijd ook een klein kunstwerkje. Het zal je niet verbazen dat Uli intussen al een behoorlijke reputatie heeft opgebouwd. Zijn naam en faam, die weerspiegeld worden in de kwaliteit van zijn messen, is ver buiten de eigen landsgrenzen bekend.

Het kloppend hart van de smederij

In de stal voelt het erg warm aan. Het vuur waarin de messen gesmeed worden, brandt altijd. Je hoort het constante geklop van hamers. Toch heerst er een gemoedelijke sfeer terwijl de werkgasten het staal tot fijne messen kloppen.

Uli kiest bewust carbonstaal (of zacht staal) en niet voor roestvrij staal. Carbon is een heel delicaat materiaal dat de smid precies kan bewerken zoals hij dat wil. Uli vertelt dat het ook een heel stuk dunner is dan roestvrij staal wat zorgt voor een fijner (en meer precies) lemmet. “Ook de koks in de keuken voelen meteen het voordeel van dit materiaal,” aldus Uli. “Het voelt lichter in de hand en snijdt heel makkelijk.” Bovendien is het erg belangrijk dat een mes vlijmscherp. Dat werkt een heel pak sneller én er gaan minder stukjes van de ingrediënten verloren.

Professionele koks zijn dol op hun messen

De messen in het atelier worden steeds met veel zorg en liefde gemaakt. Hun ambacht kan dan ook op veel bijval rekenen uit de culinaire wereld. Zo werkt Tarek Rose, chef van het bekende restaurant ‘Engel’ in Hamburg, enkel met messen uit de smederij. En dat zou hij niet anders willen. De wisselwerking tussen de makers en de koks: daar wordt Uli écht blij van. “Tarek is een passionele kok en wij zijn gepassioneerd door het maken van messen. Dat zorgt voor een unieke wisselwerking.”

Wil je graag meer lezen over de messensmederij van Uli? Surf dan naar zijn website. Of meer weten over welk mes je gebruikt voor welk gerecht? De klassieke messenset bevat 5 messen: lees hoe je elk mes moet gebruiken.

Comments

Benieuwd naar uw mening! (0)

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met *

Proef de Neff-newsletter

Schrijf je hier in