Kaasmaker Hervé Mons heeft oog voor elk detail – Neff back-arrow coffee-saucer cuttlery dish duration-75 facebook-footer facebook fish-diving fish glove-rot glove grapefruit knife-alt knife leek mushrooms onion pen pepper pinterest plank-rot plank print salt search spoon towel twitter-footer twitter whisk wine youtube

Kaasmaker Hervé Mons heeft oog voor elk detail

In Saint-Haon-le-Châtel, een dorpje in het hart van Frankrijk, produceert kaashuis ‘Maison Mons’ een van de beste kaassoorten ter wereld. De bekroonde kaasmeester Hervé Mons, die samen met zijn broer Laurent aan het hoofd staat van dit authentieke kaashuis, vertelt ons met veel smaak zijn filosofie.

Maison Mons is een klinkende naam in het Franse dorp Saint-Haon-le-Châtel én ver daarbuiten. Het kaasimperium is uitgegroeid tot een adresje voor fijnproevers en behoort tot de absolute wereldtop. Intussen worden de kazen van ‘Maison Mons’ verkocht in ongeveer 20 verschillende landen en genieten ook mensen uit Londen, Stockholm en Madrid van deze delicatesse.

De beste ingrediënten

Kaashuis Maison Mons werkt met ingrediënten uit de streek. De melk voor bijvoorbeeld hun reblochon of comté, afkomstig van het Salers-runderras, halen ze bij boeren uit de buurt. “Zonder perfecte grondstoffen kun je geen goede kaas maken” is de filosofie van Hervé Mons. Hij werkt nauw samen met 130 producenten van rauwe melk uit Frankrijk. Daarnaast werkt hij ook met enkele runderkwekers uit Zwitserland. Elke boerderij werkt nog volgens de oude traditie. En dat is voor Hervé van groot belang.

Elk detail telt

Aan het hoofd van dit bedrijf staat de 53-jarige Hervé Mons samen met zijn broer Laurent. Volgens Hervé zijn het de details die hun kaas tot een succesproduct maken. “Om de smaak en consistentie optimaal te laten ontwikkelen, heeft elke kaas een specifieke verzorging nodig”, aldus Mons. Hij controleert dan ook het proces van a tot z: van de melk tot de rijping van de kaasbollen. Dat laatste gebeurt in het hart van de onderneming: de kaaskelders van het domein.

_MG_8490_Look

Houten treinwagons voor de perfecte luchtvochtigheid

De kelders van Maison Mons zijn bijzonder. In drie oude spoorwegtunnels staan vijf grote houten treinwagons. In deze wagons rijpt de kaas in alle rust en stilte. De klimatologische omstandigheden in de wagons zijn aangepast aan het rijpingsproces van de kaas. De luchtvochtigheid bedraagt 94 percent, de temperatuur is er 9 graden. Per wagon rijpt er 100 ton kaas in een periode tussen vier maanden en drie jaar. Pas na dit proces zijn de kaasbollen klaar voor consumptie.

Wil je meer informatie over de goddelijke kaas uit ‘Maison Mons’? Surf naar http://www.mons-fromages.com/.

Hoe bewaar je kaas het best? Het antwoord op deze vraag vind je hier.

Comments

Benieuwd naar uw mening! (0)

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met *

Proef de Neff-newsletter

Schrijf je hier in