Passie als hoofdingrediënt van het brood van meesterbakker Fridolin Artmann – Neff back-arrow coffee-saucer cuttlery dish duration-75 facebook-footer facebook fish-diving fish glove-rot glove grapefruit knife-alt knife leek mushrooms onion pen pepper pinterest plank-rot plank print salt search spoon towel twitter-footer twitter whisk wine youtube

Passie als hoofdingrediënt van het brood van meesterbakker Fridolin Artmann

Vroeg in de ochtend, wanneer iedereen in de stad nog slaapt, gaat bakker Fridolin aan de slag. In het atelier van zijn bakkerij ‘Brotraum’ in München komt er vanalles tot leven. De houtoven knispert en het deeg rijst er in alle rust. Met veel zorg, aandacht en passie gaat bakker Fridolin telkens weer aan het werk. “Elke dag opnieuw wil ik het beste uit mijn deeg krijgen,” zegt hij. “Dat is voor mij echt bakken!”

Alles begint bij het deeg

Elk jaar produceert ‘Brotraum’ ongeveer 18 ton brood. Dat lijkt heel erg veel, maar in vergelijking met massaproductie is dat aantal verwaarloosbaar. Een bewuste keuze van Artmann. Hij werkt zoveel mogelijk met de hand. Hij wil het deeg door zijn vingers voelen glijden en zijn recepten constant verbeteren. En dat vraagt tijd en geduld.

Goed contact met de leveranciers

De overheerlijke smaak van een brood start met de kwaliteit van het graan en de bloem. “Een recept om het perfecte brood te bakken? Dat bestaat gewoonweg niet”, zegt Fridolin. “De smaak van bloem is elk jaar een beetje verschillend en daarom moet je altijd dicht bij de producent staan.” Fridolin heeft dan ook een goed contact met zijn lokale leveranciers. Van de eieren van Bicklhof (net buiten het centrum van München) tot het water uit de Mangfall-vallei: met veel zorg selecteert deze meesterbakker zijn ingrediënten. Niet voor niets is ‘Brotraum’ een organische bakkerij.

De broden zijn echte plaatjes

Met veel aandacht voor de ingrediënten bakt Fridolin zijn broden bruin. Elk brood wordt klaargemaakt volgens een traditioneel recept én in een houtoven. Hij verkoopt bijzondere broden zoals een meergranen brood zonder tarwe, een donker volkorenbrood of een brood met zonnebloempitten. Ook het ‘Zwiebelbrot’ is om duimen en vingers bij af te likken. Zo smaakt dit brood naar geroosterde ajuinen. Het bestaat uit een mengeling van zuurdesem, rogge- en tarwebloem. Naast broden verschijnt er in ‘Brotraum’ ook ander ambachtelijk lekkers op de plank. Voorbeelden hiervan zijn rozijnenkoeken, biscuits, pretzels en sandwiches.

Content_Story_Germany_Bread_Wonderful_Loaf_3126

Zijn bakkerij bekoort de inwoners van de stad

De klanten van Brotraum worden aangetrokken door de filosofie van de meesterbakker. De ambachtelijk producten vallen in de smaak bij de inwoners van de stad. “Vooral jonge families met interesse in gezonde voeding komen hier over de vloer,” aldus Fridolin. “Maar ook studenten, stadsmensen, jonge moeders en mensen uit het bedrijfsleven komen bij ons langs.” Het ultieme doel van de jonge bakker? Zijn klanten blijven verrassen. “Wanneer onze klanten in mijn brood bijten, wil ik dat ze omvergeblazen worden door de kwaliteit ervan.”

Zin gekregen in een stukje ovenvers brood? Duik de keuken in en maak zelf ambachtelijke briochebroodjes.

Comments

Benieuwd naar uw mening! (0)

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met *

Proef de Neff-newsletter

Schrijf je hier in