Christer Elfving: van kunstenaar tot ware chef-kok – Neff back-arrow coffee-saucer cuttlery dish duration-75 facebook-footer facebook fish-diving fish glove-rot glove grapefruit knife-alt knife leek mushrooms onion pen pepper pinterest plank-rot plank print salt search spoon towel twitter-footer twitter whisk wine youtube

Christer Elfving: van kunstenaar tot ware chef-kok

Als jongeman droomde de Zweedse chef-kok Christer Elfving ervan om kunstenaar te worden. Op een mooie dag besliste Elfving om zijn thuisland achter zich te laten en de wereld te gaan ontdekken. Het doel was om zijn hoofd leeg te maken en zich te laten inspireren voor zijn kunst.

Na vele omzwervingen kwam Elfving uiteindelijk terecht in Antwerpen, waar hij uit noodzaak begon te werken als afwasser in een café. Deze job betekende het prille begin van zijn culinaire carrière.

Het was vooral het hart van het café, de keuken, dat tot de verbeelding van Christer sprak. Het duurde niet lang of hij liet de afwas staan en ging zich toeleggen op wat er achter het fornuis gebeurde. Hij reageerde op een advertentie voor kok en ging in een nieuwe zaak aan de slag. Het was de chef van dit restaurant die Elfving onder de arm nam en hem de kneepjes van het vak leerde.

Met vallen en opstaan kreeg hij de kunst van het koken onder de knie en vandaag mag de Zweedse Belg zich rekenen tot de populairste radio- en televisiekoks van het land. Misschien herinner je je nog het televisieprogramma ‘Aan Tafel’ op VRT? Daarnaast is hij auteur van 12 succesvolle kookboeken, waaronder ‘New Scandinavian Cooking’. Maar er is meer. Zo stond hij van 1998 tot 2005 achter het fornuis van zijn eigen zaak ‘Absoluut Zweeds’ in Antwerpen.

Vandaag kookt Christer in een oude hoeve in Koningshooikt. Vier jaar lang heeft hij de tijd genomen om, samen met zijn schoonouders, dit pand te renoveren. Het eindresultaat is dan ook verbluffend: een Japanse tuin van 3000 vierkante meter, een prachtige moestuin én een bakkerij.

_MG_2526De oude hoeve bruist van energie. In de bakkerswerkplaats bakt de schoonvader van Christer drie keer per week brood voor een biomarkt in de buurt. Christer zelf geeft momenteel workshops, waarin hij samen met de mensen onder meer kookt met vergeten groenten uit zijn eigen moestuin. Christer verzorgt verder de catering voor feesten in zijn gerestaureerde boerderij. Daarnaast vindt hij nog de tijd om nieuwe gerechten te creëren voor Tomorrowland, Delhaize en Thalys. Hij stelt ook menu’s samen voor Ikea.

Speciaal voor jou creëerde Christer Elfving een recept van risotto in de oven met zongedroogde tomaten en een vleugje pesto. Smakelijk!

 

Comments

Benieuwd naar uw mening! (0)

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met *

Proef de Neff-newsletter

Schrijf je hier in