Wagyu uit Wales: authentiek rundsvlees met een bijzondere smaak – Neff back-arrow coffee-saucer cuttlery dish duration-75 facebook-footer facebook fish-diving fish glove-rot glove grapefruit knife-alt knife leek mushrooms onion pen pepper pinterest plank-rot plank print salt search spoon towel twitter-footer twitter whisk wine youtube

Wagyu uit Wales: authentiek rundsvlees met een bijzondere smaak

Het vlees van Wagyu-runderen is een delicatesse. Door de marmering heeft het vlees een sappige, malse en unieke smaak. Onder de liefhebbers wordt dit vlees beschouwd als een echt steringrediënt. Wat maakt deze rundersoort zo bijzonder? Ontdek het zelf tijdens een reis naar een Wagyu-boerderij in het hartje van Wales in Groot-Brittannië.

Wagyu-vlees is afkomstig uit Japan en tot op de dag van vandaag mag deze rundersoort niet geëxporteerd worden. In de VS en Australië doken er, midden jaren negentig, hier en daar kwekerijen op. Vandaag zijn er Wagyu-boerderijen over de ganse wereld.

We nemen je mee naar een bijzondere boerderij in het hartje van Wales, Groot-Brittannië. In het dorpje Abermule kun je de Upper Bryntalch Farm van Ifor Humphries terugvinden. De Wagyu-runderen van boer Ifor leven er op een prachtig stukje natuur tussen de andere koeien en schapen. Dagelijks krijgen ze de kans om de grazen op de uitgestrekte weilanden van het gebied. Met traditionele landbouwtechnieken worden de runderen groot gebracht en verzorgd. De werkwijze van Ifor wijkt namelijk sterk af van die van de intensieve veeteelt: met veel respect, ruimte en zorg voor zijn vee. Zo krijgen de dieren alle ruimte die ze nodig hebben. Wanneer Humphries zijn koeien op de wei gaat voederen roept hij telkens ‘Hi Girls’. In de Upper Bryntalch Farm hebben de Wagyu-runderen het mooi voor elkaar.

Massages en bier

Enkele jaren geleden besloot Ifor om over te schakelen van Angus- en Limousinerassen op Wagyu-runderen. Hij had van de kwaliteit van dit vlees gehoord en besloot een embryo te importeren. Dit was het begin van een succesverhaal. De runderen worden ook énorm verwend: ze grazen op de grasgroene weides, krijgen massages én hun dagelijkse portie bier. De massages zorgen ervoor dat de runderen wennen aan het huidcontact en dat zou het stressniveau verlagen. Hoe minder stress, hoe sappiger én malser het vlees. En het bier: dat is pure verwennerij waar de runderen maar wat graag van genieten.

Screen Shot 2015-10-06 at 14.21.43

Dierenwelzijn

Door zijn kleinschalige, verfijnde aanpak past Ifor volledig in een groeiende trend. Door maatschappelijke discussies over intensieve veeteelt en dierentransport stellen veel mensen zich vragen over het dierenwelzijn en willen ze steeds vaker weten waar hun vlees vandaan komt. Ifor kiest heel bewust voor een authentieke aanpak. Met zijn rustige, kleinschalige én verfijnde ambacht merkt Ifor ook dat zijn runderen véél gelukkiger zijn. En gelukkige koeien leveren merkbaar beter vlees op.

Waarom is Wagyu-vlees nu zo duur?

Wagyu-vlees staat onder de liefhebbers bekend als een echte delicatesse. Op de markt worden soms echte topprijzen gehaald: rond de 200 euro per kilogram. Ifor legt uit hoe dit komt: “Het vlees heeft een unieke marmering. Het vlees is vergeven van de fijne vetadertjes die smelten bij het braden, wat het vlees onbeschrijflijk sappig, mals en boordevol smaak maakt.” In Japan werden deze runderen eeuwenlang uitsluitend gebruikt als lastdieren. Dat heeft geleid tot een stamboom met intramusculair vet. Dit geeft het vlees haar fijne én bijzondere smaak. In restaurants kiezen ze er vaak voor om Wagyu-vlees te serveren zonder saus. Puur, met weinig of zelfs zonder bijgerechten. Zo komt dit vlees het best tot zijn recht.

Comments

Benieuwd naar uw mening! (0)

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met *

Proef de Neff-newsletter

Schrijf je hier in