5 messen op een rij: ken jij hun functies? – Neff back-arrow coffee-saucer cuttlery dish duration-75 facebook-footer facebook fish-diving fish glove-rot glove grapefruit knife-alt knife leek mushrooms onion pen pepper pinterest plank-rot plank print salt search spoon towel twitter-footer twitter whisk wine youtube

5 messen op een rij: ken jij hun functies?

Voor elk ingrediënt bestaat er een specifiek soort mes. Maar weet jij welk mes je voor welke bereiding gebruikt? Een handleiding.

Een klassieke set keukenmessen bestaat uit 5 messen: een schilmes, een koksmes, een trancheermes, een officemes en een broodmes. Het is niet altijd even simpel om te weten waarvoor je welk mes gebruikt. Nochtans maakt het de bereiding van gerechten écht een heel pak makkelijker.

We zetten de vijf klassieke messen even voor jou op een rij:

Schilmes
Zoals de naam al doet vermoeden, is het
schilmes bedoeld om te schillen. Je kunt er de groenten ook mee in stukken snijden. En je gebruikt het zelfs om te garneren! Om dit mes te hanteren, gebruik je je duim en wijsvinger om het stevig in de hand te houden. De garde (het uiteinde van het mes) moet relatief lang zijn, zo voorkom je dat je in je vingers snijdt. Het lemmet van een schilmes is licht gebogen.

Hoe dunner het lemmet van een schilmes, hoe preciezer je kunt schillen. Een niet-roestvrij exemplaar is een heel dun én scherp schilmes. Ideaal om groenten fijn te schillen. Wanneer er roest verschijnt op het lemmet is dat eigenlijk ook helemaal niet erg. Dat verwijder je makkelijk met een stukje staalwol.

messenset_google_5

Koksmes
Het
koksmes is het meest voorkomende mes in de keuken. Je gebruikt het om ingrediënten te versnijden op de snijplank. Een goed koksmes zorgt voor een vloeiende snijbeweging. Ze bestaan in verschillende maten, het is even kijken welke maat het beste bij jou past. Het moet vooral lekker in de hand liggen en goed snijden. Vergeet vooral niet om het regelmatig te slijpen: hoe scherper, hoe beter!

messenset_google_1

Trancheermes
Een trancheermes gebruik je om vis, vlees of gevogelte in stukken te snijden. Dit mes heeft een lang lemmet omdat de stukken vlees of gevogelte soms erg groot kunnen zijn. Het is de bedoeling om met rechte halen te snijden, zo krijg je uniforme schijven. Met dit mes snij je soms ook het vlees aan tafel voor de ogen van je gasten. Show!

messenset_google_2

Officemes
Een
officemes is goed voor allerlei keukenklusjes. Je gebruikt het om te snijden of te schillen. Het is kleiner dan een koksmes of een trancheermes, maar groter dan het klassieke schilmes. Een officemes is perfect voor het versnipperen van uien of het snijden van kleine groenten.

messenset_google_4

Broodmes
Een speciaal mes is het
broodmes. Dit is een relatief lang mes en heeft een gekarteld lemmet. Het is perfect om door de harde korst van brood te snijden. Het mes snijdt op een zagende manier. Naast brood kan je er ook andere zaken mee snijden zoals cake, gebak en … fruit. Vruchten, zoals bijvoorbeeld een meloen, heeft een harde buitenkant en een zachte binnenkant. Met een broodmes kan je, door het gekarteld lemmet, perfect een meloen snijden.

messenset_google_3

Wie wil kan zijn messenset nog uitbreiden met een uitbeenmes en een fileermes. De laatste jaren stijgt de populariteit van Chinese en Japanse messen in de keuken. Voorbeelden hiervan zijn de Nakiri en Gyuto.

Gepassioneerd door messen? Of nieuwsgierig naar hoe messen gemaakt worden?

Neff ging op bezoek bij een messenmakerij in Duitsland om de ambacht beter te leren kennen. Lees mee en laat je verbazen door hun vakmanschap.

Comments

Benieuwd naar uw mening! (0)

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met *

Proef de Neff-newsletter

Schrijf je hier in