Flamberen kan je leren: check deze 4 geboden – Neff back-arrow coffee-saucer cuttlery dish duration-75 facebook-footer facebook fish-diving fish glove-rot glove grapefruit knife-alt knife leek mushrooms onion pen pepper pinterest plank-rot plank print salt search spoon towel twitter-footer twitter whisk wine youtube

Flamberen kan je leren: check deze 4 geboden

Flamberen is een kooktechniek waarbij je aan de slag gaat met sterke drank en vuur. De alcohol verdampt, maar de smaak ervan blijft over in je gerecht. Maar hoe begin je nu precies aan flamberen? En vooral: hoe hou je het veilig? Koken met vuur houdt risico’s in, dus waakzaamheid is geboden. Bekijk onze 4 tips en flambeer als een échte professional.

Flamberen: spektakel in de keuken

Flamberen is een klassieker in de Europese keuken. Het is een eeuwenoude techniek om de smaak van sterke drank op een subtiele manier in een gerecht te verwerken. Je overgiet de ingrediënten in de pan met alcohol, zet het terug op het vuur en ‘Wham’: een kleine (smaak)explosie in je keuken!

Van een stukje wild tot een explosief dessert: dit kan je flamberen

Je geeft vlees, zoals wild of gevogelte, extra smaak door het te flamberen. Daarnaast zijn ook geflambeerde scampi met pikante tomatensaus een echte voltreffer. Het populairste geflambeerde gerecht? Dat zijn ongetwijfeld de ‘crêpes Suzette’. Deze pannenkoek met sinaasappel wordt geflambeerd met een sinaasappellikeur zoals Cointreau of Grand Marnier. Om duimen en vingers bij af te likken.

Welke dranken zijn geschikt om te flamberen?

Om te flamberen gebruik je best een sterke drank met tussen de 30 en 40% alcohol. Sterke drank met een lager alcoholpercentage zal minder goed branden. Wijn, bier, sherry of champagne laat je dus beter links liggen. Kies voor gedestilleerde dranken zoals whisky, rum, cognac of calvados. Voor zoete gerechten, zoals de ‘crêpes Suzettes’ gebruik je een likeur als Grand Marnier. Gebruik je een drank die erg hoog is in alcoholpercentage? Dan vergroot je de kans op een steekvlam. Opletten, dus!

Eens proberen? Zo ga je te werk:

  1. Hou het veilig: dampkap uit!

Voor we aan het echte werk beginnen, willen we je graag enkele veiligheidstips meegeven. Zorg dat je eerst alle ingrediënten bij elkaar hebt. Zo hoef je tijdens het flamberen niet meer naar keukenmateriaal te zoeken. Leg ook een deksel klaar om in geval van nood de pan snel af te dekken. Het allerbelangrijkste? Schakel voor het flamberen je dampkap uit. Dit toestel zuigt de vlammen aan en dat zorgt in een mum van tijd voor brand in je keuken.

  1. Kies de juiste alcohol

Zoals we eerder al hebben aangehaald, is de juiste alcohol van cruciaal belang. Begin dus niet zomaar vanalles en nog wat te flamberen. Kies voor wat bij jouw gerecht past en zorg dat de alcohol een sterkte heeft tussen de 30 en 40%.

  1. Het vuur in de pan!

Nadat je alle veiligheidstips in acht hebt genomen, starten we met het flambeeravontuur. Overgiet het gerecht in de hete pan met sterke drank. Laat de alcohol enkele seconden goed opwarmen. Vervolgens kantel je de pan enkele centimeters boven het vuur, neem je een lange lucifer en steek je de alcohol aan. Zet de brandende pan terug op het vuur. Haal van het vuur om het flamberen te stoppen.

  1. Nog een restje alcohol in de pan

Tijdens het flamberen zal het grootste deel van de alcohol verbranden. Toch gebeurt het dat er soms alcohol achterblijft in de pan. Hou daar zeker rekening mee als je kookt voor kinderen of mensen die geen alcohol drinken.

Comments

Benieuwd naar uw mening! (0)

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met *

Proef de Neff-newsletter

Schrijf je hier in