Hoe begin je aan de zoektocht van de perfecte wijn bij je gerecht? – Neff back-arrow coffee-saucer cuttlery dish duration-75 facebook-footer facebook fish-diving fish glove-rot glove grapefruit knife-alt knife leek mushrooms onion pen pepper pinterest plank-rot plank print salt search spoon towel twitter-footer twitter whisk wine youtube

Hoe begin je aan de zoektocht van de perfecte wijn bij je gerecht?

Antony Cnudde en Sofie Coppens van wijnwinkel ‘Wijnen Michel’ leggen de basis van winepairing uit. Wat is het precies en hoe begin je eraan? Bovendien weerleggen ze enkele vooroordelen over het combineren van voeding en wijn. Moet je altijd een schuimwijn of cava bij het aperitief serveren? En drink je altijd witte wijn bij vis? Hoog tijd om bepaalde clichés te doorbreken.

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor voeding. We willen ons gezin de lekkerste gerechten voorschotelen en onze vrienden of familie verrassen met culinaire hoogstandjes. Het menu wordt tot in de kleinste puntjes afgewerkt. Maar dranken, zoals wijn, komen vaak op de tweede plaats. Daar hechten we minder belang aan. Toch geeft het juiste glas wijn een extra dimensie aan je gerechten. Neff ging aankloppen bij Antony Cnudde en Sofie Coppens van ‘Wijnen Michel’ in Sint-Martens-Bodegem voor een woordje uitleg over winepairing – of hoe je jouw gerechten matcht met het juiste glas wijn.

Iedereen kan aan winepairing doen  
“We raden aan om te starten vanuit je gerecht. Kijk naar je hoofdingrediënt en de aromaten die je hieraan toevoegt,” aldus Antony. “Als je eenmaal de smaak van het gerecht goed in je hoofd hebt, ga je op zoek naar een passende wijn. Je kan het contrast opzoeken of kiezen voor een wijn die mooi bij het gerecht aansluit.”

Antony geeft enkele voorbeelden: “Wanneer je in de lente asperges klaarmaakt, kies je best voor een witte wijn die ook een lichte bitterheid bevat. Witte wijn uit de Loirestreek sluit perfect aan bij de aspergesmaak. Maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een droge muscat, zoals de Falesia van Cantina Lisoto uit Puglia. Deze wijn heeft een lichte toets van muskaat in zijn aroma en je proeft ook salie. Heerlijk! Lamsbout: hier stel ik graag een mooie Bourgogne voor. Doordat dit vlees wat bloederiger is mag de wijn ook wat sappiger zijn. Bijvoorbeeld een Santennay of een Maranges. Bij een licht vleesgerecht, zoals een hoevekip met een salade uit de moestuin, serveer je een aromatische, kruidige rode wijn uit de Elzas.” “Winepairing is véél minder moeilijk dan je denkt. Laat je leiden door je zintuigen en je komt al een heel eind,” vult Sofie aan.

Wijnen uit de streek hebben een streepje voor
Antony en Sofie hebben nog een gouden tip voor beginners. “Zoek voor streekgebonden gerechten een wijn uit dezelfde streek. Een lokale wijn sluit qua smaak vaak naadloos aan bij het gerecht,” vertelt Antony. “Maak je een pasta? Ga dan voor een Italiaanse wijn. Een kaasschotel smaakt nog lekkerder met een glas Chardonnay uit de Bourgogne. Nog een voorbeeld? Bereid je een visschotel, ga dan voor een witte wijn van de kust. “Om de juiste wijn te combineren met je gerecht moet je het soms dus echt niet ver gaan zoeken,” aldus Sofie.

Zuur past bij zuur
Wijn heeft altijd een zuurtje. In vaktermen omschrijven we dat als ‘aciditeit’. Bij de combinatie van wijn en voeding moet je de zuren altijd goed in de gaten houden. Antony toont het belang van zuren aan met een mooi voorbeeld. “Maak je een pastasaus op basis van verse tomaten? Deze tomaten hebben een hoge zuurtegraad.  Wanneer je een wijn voor bij dit pastagerecht kiest, is het belangrijk dat de wijn hier mooi bij aansluit. Bij zuurdere gerechten moet je het contrast niet gaan opzoeken. Kies dus voor een wijn die ook (lichte) zuren in zich heeft. Italiaanse wijnen gemaakt van de sangiovesedruif, passen hier perfect bij.

Een glas rode wijn bij vis? Dat kan!
Er bestaan heel wat vooroordelen en clichés over voeding en wijn. Zo krijgen we bij het aperitief steevast een glaasje champagne, drinken we bij een kaasschotel een glas rode wijn of kiezen we bij vis voor witte wijn. Maar waarom drinken we eigenlijk altijd witte wijn bij vis?

“Dat heeft te maken met de klassieke ‘eerst-vis-dan-vlees’-opbouw van een maaltijd”, legt Antony uit. “Als je meteen zou beginnen met een zware rode wijn, dan beïnvloeden de tannines je smaakpapillen.  Witte wijn bevat minder van deze lichtbittere stof en daarom gaat ‘wit’ beter samen met de zachte, lichte textuur en smaak van vis”. Lichtere rode wijnen met minder tannines zie je dan wel weer als begeleider van een visgerecht. “Het leek vroeger inderdaad ondenkbaar, maar rode wijn bij vis kan perfect”, zegt Sofie. “Wel even kijken naar de soort vis die je klaarmaakt én de bereidingswijze. Gebakken vis, gevulde inktvis of gegrilde tonijn gaan prima samen met rode wijn. Maar zoals Antony net zei: Let wel op dat je kiest voor een jonge fruitige rode wijn met weinig of geen tannines.” “Dit type wijn kan je ook lekker gekoeld serveren”, vult Antony aan.  

 

Foodsharing_490x225

Winepairing in 4 vuistregels

  • Kies streekgebonden. Bereid je bijvoorbeeld een pasta? Ga dan voor een Italiaanse wijn.
  • Ga voor evenwicht in je combinatie. Bij gerechten vol van smaak kies je voor een krachtige wijn. Bij lichtere gerechten kies je voor een wijn met voldoende frisheid.
  • Vertrouw op je eigen smaak en buikgevoel. Kies voor wat je zelf graag drinkt.
  • Vraag raad. Bij twijfel, laat je adviseren.

Toch nog vragen?
Heb je vragen of wil je graag meer informatie over winepairing? Antony en Sofie ontvangen je graag in hun wijnwinkel in Sint-Martens-Bodegem. Door hun jarenlange horeca-ervaring zijn ze experts geworden in het combineren van voeding en wijn. Ze staan ook verschillende horecazaken bij in hun wijnkeuze. Ook jij kan met je eigen menu bij hen langsgaan. Samen zoeken jullie naar de wijnen die perfect aansluiten bij je gerechten.

Zin gekregen om zelf te experimenteren met gerechten en wijn? Wat dacht je ervan om een lekkere fles Italiaanse wijn uit te kiezen bij deze Siciliaanse pasta met aubergine? Of om een flesje rode wijn te kraken bij gestoomde zeewolf met spek en graanmosterd? Verleg je grenzen!

Comments

Benieuwd naar uw mening! (0)

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met *

Proef de Neff-newsletter

Schrijf je hier in