Sous-vide koken: haal het beste uit je ingrediënten – Neff back-arrow coffee-saucer cuttlery dish duration-75 facebook-footer facebook fish-diving fish glove-rot glove grapefruit knife-alt knife leek mushrooms onion pen pepper pinterest plank-rot plank print salt search spoon towel twitter-footer twitter whisk wine youtube

Sous-vide koken: haal het beste uit je ingrediënten

Sous-vide koken of vacuümkoken is een techniek die overgewaaid is uit de professionele keuken. Je stopt je (topkwaliteit) ingrediënten in een speciale plastic vacumeerzak, trekt alles vacuüm en laat daarna je oven de rest van het werk doen. Resultaat: een perfect gegaard gerecht waarbij alle natuurlijke smaken, texturen en vitamines nog volledig intact zijn. Share the love for cooking maakt je wegwijs in deze boeiende kooktechniek.

Sous-vide koken: een ode aan kwaliteit
Sous-vide of vacuümkoken is een techniek die professionele chefs vaak toepassen. Je kiest het allerbeste stukje vlees, vis of de smaakvolste groenten uit en stopt ze samen met kruiden en eventueel wat vetstof in een speciale plastic vacumeerzak.

Daarna haal je alle lucht uit de zak. Dit proces heet in het jargon vacumeren, en gaat supereenvoudig met de nieuwe Neff-vacumeerlade.

Is je gerecht helemaal vacuüm? Dan gaat het de stoomoven in. Kies de sous-videfunctie en relax. Want vanaf nu doet je oven al het harde werk. Je gerecht wordt op een lage (tussen 50 en 90°C), constante temperatuur gegaard zodat alle smaken en ook de textuur perfect bewaard blijven.

Kies je voor sous-vide of voor gewoon koken?
Sous-vide koken heeft een heel aantal voordelen tegenover gewoon, traditioneel koken:

  • De smaken blijven beter bewaard en worden zelfs intenser: omdat je je gerecht luchtdicht verpakt, blijven alle aroma’s, sappen en smaken IN het ingrediënt.
  • Je gerecht is gelijkmatig gaar: je ingrediënt wordt in je stoomoven gelijkmatig verwarmd, en is dus overal even gaar.

Sous-vide koken is foolproof: met de juiste gaartijd en bereidingstemperatuur is elk gerecht een succes.

Welke gerechten kan ik sous-vide koken?
Eigenlijk kan je elk voedingsmiddel gebruiken om via vacuümtechniek te garen. Maar let wel op dat je alleen kookt met ingrediënten van topkwaliteit. Want het sous-videkookproces versterkt immers de smaken die aanwezig zijn. Kook je dus met minder verse of minder kwaliteitsvolle ingrediënten? Dan worden ook die negatieve smaken en aroma’s versterkt!

 

Comments

Benieuwd naar uw mening! (0)

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met *

Proef de Neff-newsletter

Schrijf je hier in