Stomen: een simpele kooktechniek met veel voordelen – Neff back-arrow coffee-saucer cuttlery dish duration-75 facebook-footer facebook fish-diving fish glove-rot glove grapefruit knife-alt knife leek mushrooms onion pen pepper pinterest plank-rot plank print salt search spoon towel twitter-footer twitter whisk wine youtube

Stomen: een simpele kooktechniek met veel voordelen

Stomen is een gezonde en eenvoudige bereidingswijze. Waarom eenvoudig? U hebt enkel een pan met een mandje erin en water of bouillon nodig! Nog meer voordelen leest u hier:

  • Het past in een bewust en gezond eetpatroon.
  • Vitamines en mineralen blijven na het stomen beter behouden dan bij het gewone koken.
  • Groenten behouden hun kleur en frisse smaak doordat er geen vet wordt gebruikt.
  • Het vlees blijft na het stomen mals en sappig.
  • Én, niet onbelangrijk, het gerecht kan niet aanbranden.

Stomen lijkt op koken maar het gebeurt andersom. Bij koken wordt het product in de kookvloeistof (olie of boter) gelegd, terwijl bij het stomen het product boven de kookvloeistof (water, bouillon of witte wijn) wordt gehangen.

U gebruikt hiervoor bijvoorbeeld een zeef of mandje. Gebruikt u bouillon of wijn als kookvloeistof in plaats van water, dan zal het vlees of de vis het aroma van de bouillon of wijn opnemen. Smakelijk!

Wat kunt u stomen?

Groenten
Het is heel simpel om groenten te stomen. U voorziet de groenten van wat gesmolten boter of olijfolie, zout en peper en eventueel wat citroensap. De stoomtijd bij andijvie, artisjokken, mais, aardappels en venkel is 25 minuten. Bij asperges, courgettes, Chinese kool, knolselderij, prei en peultjes: 15 minuten. Champignons: 5 minuten.

Vis
Voor het stomen kunt u zowel water of bouillon als kookvloeistof gebruiken. Bij het stomen gaart u de vis in een stoommandje dat in een afgesloten pan hangt boven de kokende vloeistof. De stoomtijd voor een dunne tongfilet is 5 minuten. Een dikke soort: 10 minuten.
Voor grote vissen: 2 minuten per centimeter dikte.
Makreel: 10 à 12 minuten.
Een kabeljauwfilet of schelvis: 10 minuten.

TO5-2_02

Vlees
Wanneer u vlees stoomt in een elektrische stoompan of een stoommandje, wordt het meestal wat grijs van kleur. Tip: U kunt het vlees een jasje geven van een lekkere marinade (pesto of honing) of het vlees omwikkelen met een lapje spek. Zo ziet het er nog lekkerder uit. Kipfilet: 10 minuten

Zo doet u het zelf:

  1. Breng het water of de bouillon aan de kook. Gebruik niet zoveel als bij koken omdat het voedingsmiddel niet in contact komt/mag komen met de kookvloeistof.
  2. Doe de ingrediënten in een zeefje of mandje en hang het boven de kookvloeistof.
  3. Sluit de pot of pan af en stomen maar!


Tip:
Met de FullSteam-oven van Neff worden groenten behoedzaam bereid, blijven vitamines bewaard en krijgt vlees aan de buitenkant een krokante korst terwijl het binnenin sappig en mals blijft.

Fish_stuffed_with_Thai_herbs

Comments

Benieuwd naar uw mening! (0)

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met *

Proef de Neff-newsletter

Schrijf je hier in