Tuinkruiden in de winter? Help ze overwinteren! – Neff back-arrow coffee-saucer cuttlery dish duration-75 facebook-footer facebook fish-diving fish glove-rot glove grapefruit knife-alt knife leek mushrooms onion pen pepper pinterest plank-rot plank print salt search spoon towel twitter-footer twitter whisk wine youtube

Tuinkruiden in de winter? Help ze overwinteren!

Wil je ook in de winter genieten van verse tuinkruiden? Denk dan op tijd aan je kruidenplantjes: welke haal je naar binnen, welke mogen buiten blijven? Neff lijst 5 trucjes voor jou op om tuinkruiden te laten overwinteren.

  1. Harde en zachte kruiden

Eerst en vooral is het belangrijk om het verschil te kennen tussen harde en zachte kruiden. Harde kruiden overwinteren, dankzij hun (dikke) houtachtige stam, zonder veel problemen. Voorbeelden hiervan zijn rozemarijn, salie, tijm, oregano en lavendel. Dit zijn meerjarige planten en blijven groen in de winter. Zij hebben geen extra aandacht nodig tijdens de koude wintermaanden.

Daarnaast bestaan er ook zachte kruiden. Voorbeelden hiervan zijn basilicum, bieslook, peterselie, dille, kervel en marjolein. Deze kruiden zijn fragiel en vragen meer aandacht. Wanneer ze in de moestuin staan, zal je toch je voorzorgen moeten nemen.

  1. Haal ze naar binnen

De oudste (en simpelste) truc uit het boekje van de tuinier: haal je zachte kruiden naar binnen. In de warmte van het huis groeien ze dan rustig verder. Vergeet wel niet om ze een zonnig plekje te geven, bijvoorbeeld aan een raam. Na de winter kunnen ze dan gerust weer naar buiten.

  1. Bouw een miniserre

Knutsel zelf een kleine serre in elkaar om je planten te beschermen. Een paar houten latjes en een stevig stuk plastic om ertussen te spannen: meer heb je niet nodig om je tuinkruiden te helpen overwinteren.

  1. Bedek de grond met bladeren en takjes

Wil je de bodem rond je tuinkruiden niet laten bevriezen? Zoek takjes en bladeren bij elkaar en leg ze rondom de kruidenplantjes. Ook ander organisch materiaal kan dienst doen als beschermlaag. Stilaan zullen de bladeren en takjes ontbinden, wat zorgt voor warmte. Hierdoor zal de grond minder snel bevriezen.

  1. Een muurtje eromheen

Bescherm je tuinkruiden tegen koude windvlagen. Neem enkele dakpannen en zet ze in een kring rond het plantje en zet zo de wind buitenspel. Bovendien absorberen de dakpannen de warmte van de zonnestralen en geven dit af aan de omgeving. Da’s mooi meegenomen voor de kruiden.

Comments

Benieuwd naar uw mening! (0)

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met *

Proef de Neff-newsletter

Schrijf je hier in